Palveluskoirien hyppytekniikka

Tuottaako metrinen vaikeuksia vai haluaisitko opettaa hyppynoudon alusta asti varmaksi ja turvalliseksi?

Palveluskoirien hyppytekniikkaa Wuf.filla kouluttaa Johanna Pihlajamäki.

Johanna on kehittänyt hyppytekniikkasilmäänsä vuodesta 2004 ja yhdistänyt sen palveluskoirakokemukseensa, jota on kertynyt vajaan parinkymmenen vuoden ajalta eri pk-lajeista.

Olen kouluttanut hyppytekniikkaa palveluskoirille vuodesta 2014 ja ilokseni saanut huomata, että palveluskoiraharrastajat ovat ottaneet nyt hyppäämisen koulutuksen asiakseen! Enää pelkkä “kyllä se yli menee” ei riitä, vaan halutaan turvallinen suoritus, joka on niin varma, että koira pystyy tekemään sen niin matalassa kuin korkeassakin vireessä.
Palveluskoirapuolen hyppykoulutus on kuitenkin harvojen osaamisalaa ja metodeja ja välineistöä on pitänyt kehittää aina uuden haasteen edessä. Siitä olen havainnut, että tässä hommassa yksilöllisyys korostuu. Haasteet hyppynoudossa ovat joka koiralla erilaiset. Kun hyppyä ryhdytään treenaamaan, ei samalla kaavalla voi tehdä kaikille. Teoriaa opiskellaan ja perusharjoituksia tehdään ensimmäisellä kerralla ohjaajan oppimisen vuoksi ja sen vuoksi, että kouluttaja näkee millainen koira on kyseessä. Jo toisella kerralla harjoitus pitää suunnitella koiran mukaan.
Oma koulutusfilosofiani hyppyjen suhteen perustuu siihen, että koira opetetaan tekemään suoritus itsenäisesti. Koiralle annetaan erilaisia tehtäviä, joissa se voi itse tutustua oman kropan hallintaan ja opetella suorittamaan hyppynouto turvallisesti erilaisissa tilanteissa, ohjaajasta ja muista häiriöistä välittämättä. Vireen ja osaamistason säätelyllä saadaan luotua varma suoritus myös korkeassa vietissä. Hyvin harjoiteltu hyppy sujuu vaikka aivot olisivat pois päältä!”

Johannan koulutuksissa harjoittelu aloitetaan pikkupennuilla ja toipilaskoirilla (myös estettä pelkäävät koirat) esteillä joita ei tarvitse hypätä, ainoastaan sovittaa laukka esteiden väliin. Seuraavaksi siirrytään helposti hajoaviin avo- ja umpiesteisiin. Esteet ovat sellaisia, ettei koiraa satu vaikka se osuisi siihen. Kaikessa koulutuksessa koiran turvallisuus on etusijalla, treeni jää mieluummin turhaksi kuin päättyy vaaratilanteeseen.

Lisäksi koiran mielentila on äärimmäisen tärkeä osuus hyppytekniikassa ja siihen keskitytäänkin hyppykoulutuksessa aivan alusta asti. Koirakohtaisesti pyritään tietynlaiseen mielentilaan ja siitä huolehtiminen on heti toiseksi tärkein asia fyysisen turvallisuuden jälkeen.

Johannan hyppykoulutukseen saa siis osallistua kaikki koirat, joilla on lupa laukata irrallaan. Harjoitukset suunnitellaan aina koiran sen hetkisen tilan mukaan. Koiran ei myöskään tarvitse osata mitään, kunhan on kiinnostunut (edes vähäsen) ruoasta, lelusta, ohjaajasta tai jostain muusta. Hyppykoulutukseen olisi siis hyvä ottaa mukaan jotain jonka luo koira mielellään juoksee.

Koulutukset järjestetään Tampereella Wuf.fin Nekalan myymälän yhteydessä sijaitsevassa lämpimässä treenihallissa, tai toiveestanne ulkokentällä Hämeenkyrön Sasissa.

Johannan voi myös tilata kouluttamaan muualle. Kyselyt sähköpostitse: johanna.pihlajamaki@wuf.fi